7 Handige tips om te slagen voor je CBR praktijkexamen.

feb 26, 2019 | Tips | 0 Reacties

Rijschool Rotterdam

1. Ga voorbereid het praktijkexamen in

Een van de meest belangrijke punten is dat je genoeg lessen hebt genomen voordat je gaat afrijden voor het CBR examen.
Zelf het gevoel hebben dat je er klaar voor bent. Wanneer je zeker weet dat je goed controle hebt over de auto. Het praktijkexamen moet voelen als een normaal ritje in de auto, dan heb je dus ook geen reden om zenuwachtig te zijn. Je hebt goede beheersing over de voertuig en kunt gemakkelijk een halfuurtje met de examinator een ritje maken.

2. Het uitvoeren van bijzondere richtingen.

Vooral keren en fileparkeren is een groot probleem bij leerlingen, ze vinden het moeilijk en twijfelen veel wanneer zij deze uitvoeren, maar deze handelingne hoeven helemaal niet zonder fouten te zijn! Een van de meest belangrijke punten is dat je je vooral aan de regels blijft houden en vooral goed om je heen kijkt. Wanneer je bij het parkeren nog eens moet uitrijden om je auto recht te zetten is dat helemaal geen groot punt. Je mag je zelf namelijk corrigeren. Het belangrijkste is dat je aan de veiligheid denkt van je medeweggebruikers.

3. Maak je niet zo druk, het is maar een stukje rijden!

Veel kandidaten (vooral jongeren) bij de Rijschool Rotterdam hebben zo’n faalangst en kijken er erg op tegen voor het CBR rijexamen dat ze bijna geen controle meer hebben over hun rijgedrag. Je hoeft helemaal niet bang te zijn voor de CBR examinator! Deze persoon heeft niet de doel om jou te laten zakken voor je examen, maar wilt gewoon controleren of je wel klaar bent om alleen achter het stuur te zitten. Je gaat namelijk je rijbewijs halen en zult je eigen ritten maken wanneer je je rijbewijs hebt gehaald!

4. Luister vooral naar je instructeur en niet naar anderen!

De meeste personen van je omgeving zullen het wel goed bedoelen, maar het is verstnaidger om geen gehoor te geven aan de tips en fabeltjes die anderen je wijs proberen te maken. Het zorgt ervoor dat je gaat twijfelen en piekeren en dat kan er weer voor zorgen dat je anders achter het stuur gaat zitten! Luister goed naar wat de instructeur jou vertelt, het is zijn taak om jou zo goed mogelijk op te leiden voor het CBR examen.

5. Zonder fouten rijden? Dat kan niemand!

Fouten maken is gewoon mensenlijk, dat doet iedereen – en dus ook achter het stuur! Wanneer je een klein foutje maakt tijdens je examen blijf dan vooral rustig en ga niet denken dat je al gezakt bent. Het gaat erom hoe je de fout oplost en niet dat je de fout hebt gemaakt. Probeer de fout die je hebt gemaakt gewoon te vergeten! Het is namelijk al gebeurd.

6. Snelheid, een paar kilometer verschil is niet erg.

Het maakt geen groot verschil als je 53 km of 45 km rijdt binnen de bebouwde kom. Wat de examinator wel belangrijk vindt is dat je je goed aanpast aan andere weggebruikers, ga niet veel harder rijden dan de auto die voor je rijdt. Dit zal leiden tot bumperkleven en irritatie. Je dient dus goed om te kunnen gaan met het vermogen van een auto.

7. Ga zelfverzekerd achter het stuur zitten.

Zorg ervoor dat je kalm en ontspannen in de auto gaat zitten, haal diep adem! Er is niets aan de hand, je gaat gewoon een ritje maken. Toevallig is het een praktijkexamen van het CBR, maar het enige wat je doet is toch echt rijden en instructies opvolgen van de CBR examinator.