Je hebt eindelijk je rijbewijs gehaald, maar voordat je de weg op mag moet je er wel rekening mee houden dat als je een nieuwe auto haalt deze verzekerd is. Hoe pak je dat aan?

Bepaal je wensen

Ga niet zomaar de eerste autoverzekering afsluiten die je tegenkomt. Er komt veel meer bij kijken dan enkel de prijs. Wat is belangrijk voor jou? Wil je standaard WA verzekerd zijn? Of heb je toch liever meer dekking met eventueel de dagwaarde van je auto uitgekeerd als de auto total-loss is verklaard? Dit soort zaken vind je op een rijtje terug bij een vergelijkingssite. De meeste bekende verzekeraars worden voor je opgezocht met ieder hun eigen voorwaarden en dekkingen. Zo is het al sneller duidelijk welke verzekering aan jouw wensen voldoet. Daarbij is de huidige waarde van de auto ook bepalend. Een oude, goedkope auto ga je natuurlijk niet all-risk verzekeren. En het is ook belangrijk om over je passagiers na te denken en eventueel rechtshulp.

Eigen risico

Om de maandpremie van de autoverzekering nog lager te laten worden is het een goed idee om na te denken over het eigen risico. Meeste autoverzekeraars hanteren een minimum eigen risico van 150 euro die te verhogen is. Als je de kosten van een flinke reparatie of herstel kunt dragen, kan je overwegen om dit te doen. Zo bespaar je flink. Dit moet je niet overwegen als je budget het niet toelaat, kies dan voor zekerheid.

Afsluiten

Wanneer een auto op jouw naam staan, betekent dit dat je een verzekeringsplicht hebt. Zorg dus dat je meteen aan de slag gaat met het zoeken. Daarbij is het ook zeer belangrijk dat de auto APK gekeurd is, anders mag je de weg niet op. Als je een autoverzekering afsluit, betekent dat overigens niet altijd gelijk dat je bent verzekerd. Als je via een vergelijkingswebsite je verzekering afsluit moet je eerst de goedkeuring krijgen van de verzekeraar. Dit kan soms enkele uren tot dagen duren. Regel je het direct via de verzekeraar ben je meestal binnen enkele minuten verzekerd. Daarnaast krijg je de groene brief thuisgestuurd, deze is belangrijk als je naar het buitenland gaat. Het is niet verplicht om binnen Nederland de kaart bij je te hebben.

Boetes

Onverzekerd rondrijden klinkt erg goedkoop, maar als de politie je bij een controle pakt, betaal je een forse boete van enkele honderden euro’s. Kies voor een goedkope autoverzekering, zo blijf je vrij van boetes en rij je geruster rond.