Het rijbewijs ingevorderd bij een ongeval?

jan 26, 2021 | Tips

Het is mogelijk dat de politie bij een verkeersongeval het rijbewijs ingevorderd van een bestuurder. Het is geheel afhankelijk van de omstandigheden. Het is afhankelijk van de mate van schuld en de ernst van het ongeval hoe lang het rijbewijs wordt ingevorderd. De politie gaat hier niet over. Ze sturen het rijbewijs door naar de Officier van Justitie. Deze zal bepalen hoe lang het rijbewijs ingevorderd moet worden of dat het teruggegeven mag worden. Wanneer de inhouding van het rijbewijs langer dan zes maanden duurt dan zal de betrokken persoon voor de rechter moeten verschijnen. Wanneer iemand het rijbewijs sneller en eerder terug wil hebben is het mogelijk om een advocaat in te schakelen. 

Een klaagschrift indienen

Normaal gesproken doet de Officier van Justitie binnen tien dagen een uitspraak over wat er gaat gebeuren. Het is ook mogelijk om een klaagschrift in te dienen bij de rechtbank. Het beste is het om dit samen met een goede advocaat te doen. Kies een advocaat welke gespecialiseerd is op het gebied van innames van het rijbewijs. Ze hebben praktijkervaring en zullen precies weten wat er moet gebeuren om het rijbewijs zo snel als mogelijk terug te krijgen. Het is belangrijk om het goed te onderbouwen. Bijvoorbeeld dat het rijbewijs van groot belang is om een baan te behouden, voor ziekte of om een andere reden. 

 

Ernstige zaken 

Wanneer bij het ongeval de tegenpartij zwaar lichamelijk letsel heeft opgelopen is het goed om een advocaat in te schakelen. Het is noodzakelijk om dit te doen. Het gaat dan namelijk om een overtreding van WVW artikel 6. Het is het veroorzaken van een verkeersongeval door schuld. Er kunnen zelfs gevangenisstraffen opgelegd worden (tot negen jaar). Ook kan het zijn dat er een rij ontzegging wordt opgelegd van 5 jaar. Het gaat om serieuze straffen. 

 

Voorkom problemen 

Het is belangrijk en goed om problemen te voorkomen. Kies er daarom voor om een goede advocaat in te schakelen. Kies voor een advocaat welke kan helpen om ervoor te zorgen dat de straf minimaal is. De advocaat zal precies weten wat er op het spel staat en welke handelingen het beste zijn om uit te voeren. Hierdoor ontstaat er een beter flow van de hele situatie en is het mogelijk om de schade beperkt te houden.